JAK W ŚREDNIOWIECZU JADANO? SPRÓBUJESZ W CZASIE TURNIEJU W PSZCZEWIE
JAK W ŚREDNIOWIECZU JADANO? SPRÓBUJESZ W CZASIE TURNIEJU W PSZCZEWIE
Wszystkich uczestników Turnieju Rycerskiego zapraszamy do degustacji dań według średniowiecznych przepisów.
Będą to sycące potrawy, bazujące na różnego rodzaju kaszach i warzywach oraz zupy, m.in. zupa piwna.
W sobotę 17 sierpnia o godz. 20.30 zgromadzimy się przy ognisku, aby piec kiełbaski i częstować się pajdą chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem.
Będą to sycące potrawy, bazujące na różnego rodzaju kaszach i warzywach oraz zupy, m.in. zupa piwna.
W sobotę 17 sierpnia o godz. 20.30 zgromadzimy się przy ognisku, aby piec kiełbaski i częstować się pajdą chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem.
Gotowanie nad ogniskiem czy paleniskiem w dzisiejszych czasach kojarzy się już tylko z biwakami ,
wycieczkami czy rekreacją na ogrodzie, jednak w średniowieczu ognisko a także palenisko było obowiązkowym elementem ''wyposażenia'' każdej kuchni.
Grupa HEREDITAS CULTURALIS w czasie pszczewskiego turnieju zaprezentuje stanowisko ukazujące jak wyglądała średniowieczna kuchnia i co jedzono w średniowieczu.
Będzie można zapoznać się z przekrojem elementów średniowiecznej kuchni m.in. garnków, naczyń, sztućców oraz warzyw
(np. rzepa, biała czy fioletowa marchew, boby, soczewice, ciecierzyce - wraz z degustacją itp.) i przypraw ( np. czarnuszka, czosnek niedźwiedzi lebiodka pospolita ), które były powszechne w średniowieczu.
wycieczkami czy rekreacją na ogrodzie, jednak w średniowieczu ognisko a także palenisko było obowiązkowym elementem ''wyposażenia'' każdej kuchni.
Grupa HEREDITAS CULTURALIS w czasie pszczewskiego turnieju zaprezentuje stanowisko ukazujące jak wyglądała średniowieczna kuchnia i co jedzono w średniowieczu.
Będzie można zapoznać się z przekrojem elementów średniowiecznej kuchni m.in. garnków, naczyń, sztućców oraz warzyw
(np. rzepa, biała czy fioletowa marchew, boby, soczewice, ciecierzyce - wraz z degustacją itp.) i przypraw ( np. czarnuszka, czosnek niedźwiedzi lebiodka pospolita ), które były powszechne w średniowieczu.